Bιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Καστοριά είναι μια άρτια οργανωμένη βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, το κατάλληλο πληροφοριακό υλικό και το εξειδικευμένο προσωπικό.
Στεγάζεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Διοικητηρίου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Καστοριά, καταλαμβάνοντας έκταση 560 τ.μ.
Ο καλός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της βιβλιοθήκης καθώς και η προμήθεια υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμού, έχουν δημιουργήσει ένα ευχάριστο, ελκυστικό περιβάλλον για τους χρήστες της.

Από τους πρωταρχικούς στόχους της βιβλιοθήκης είναι η επικοινώνηση της επιστημονικής γνώσης και η δημιουργία ενός αξιόπιστου περιβάλλοντος πληροφοριών.

Η βιβλιοθήκη στοχεύει επίσης στη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανεξάρτητου περιβάλλοντος, όπου άνθρωποι και ιδέες θα αλληλεπιδρούν. Μέριμνά της είναι να αποτελέσει ένα χώρο απαλλαγμένο από  φυλετικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές, εθνολογικές, γλωσσικές και άλλες διαφορές.

Τα τεκμήρια της συλλογής, οι έντυπες κι οι ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, είναι εστιασμένες στο να καλύψουν με πληρότητα τους τομείς εκείνους του επιστητού τους οποίους το Τμήμα Πληροφορικής θεραπεύει με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του.

Οι Φοιτητές μας θα βρουν στο ανοιχτό βιβλιοστάσιο της συλλογής,  24.000 τόμους βιβλίων, 14.000 τίτλους μονογραφιών ελληνόγλωσσων αλλά και ξενόγλωσσων, έντυπα επιστημονικά περιοδικά, πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κτλ), οπτικοακουστικό υλικό (CD, DVD, κ.α.) καθώς και λογοτεχνικά βιβλία για την ψυχαγωγία τους.

Στη συλλογή των πολλαπλών εγχειριδίων του βιβλιοστασίου ανοικτής προσπέλασης, θα βρουν όλα τα συγγράμματα που υποστηρίζουν τις διδακτικές ανάγκες των μαθημάτων του Τμήματος και τα οποία διατίθενται μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος» του Υπουργείου Παιδείας.

Από το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης.

Μπορούν να αναζητήσουν μέσα από τον on-line κατάλογο της βιβλιοθήκης, τεκμήρια που ανήκουν στη  συλλογή της ή σε άλλες ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου για τον εντοπισμό πτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών εργασιών οι οποίες είναι σχετικές με τα αντικείμενα των ερευνών  τους.

Δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε 520 περίπου ακαδημαϊκά ηλεκτρονικά συγγράμματα μέσα από το ψηφιακό αποθετήριο «Κάλλιπος».

Μέσα από τους υπολογιστές του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής έχουν τη δυνατότητα προσπέλασης σε μια τεράστια «ηλεκτρονική βιβλιοθήκη» η οποία περιλαμβάνει 30.669 ηλεκτρονικά περιοδικά εκδοτικών οίκων του εξωτερικού, 13 βάσεις δεδομένων και 165.000 ηλεκτρονικά βιβλία. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα μέσα από την κοινοπρακτική -διαδικτυακή πύλη «HEAL-Link (Hellenic Academic Libraries Link)», του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ).

Στους χώρους της βιβλιοθήκης συμπεριλαμβάνεται και το συμβατικό αναγνωστήριο των 80 θέσεων μελέτης.

Εδώ οι φοιτητές μας θα βρουν ένα ιδανικό περιβάλλον για μελέτη, θα μπορέσουν να εργαστούν είτε κατά μόνας είτε κατά ομάδες.

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά διαθέτει επίσης κλειστό βιβλιοστάσιο όπου εδώ φυλάσσονται πολλαπλά συγγράμματα, οι βιβλιοδετημένοι τόμοι των επιστημονικών περιοδικών, cd-roms  κι άλλο αρχειακό υλικό.

Το κλειστό βιβλιοστάσιο χρησιμοποιεί για την εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου, συρόμενους βιβλιοστάτες.

Στο γκισέ πληροφόρησης, οι φοιτητές μας, θα βρουν πρόθυμο προσωπικό για το δανεισμό και την επιστροφή του υλικού, την καθοδήγηση στη χρήση των πηγών και την ανάκτηση των πληροφοριών.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης χώρους για την επεξεργασία του νεοπροσκτηθέντος υλικού.

Στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της βιβλιοθήκης εντάσσονται σαρωτές για την ψηφιοποίηση έντυπου υλικού, φωτοτυπικά και εκτυπωτικά μηχανήματα.

Εν κατακλείδι, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως μια σύγχρονη Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη η οποία παρέχει στην ακαδημαϊκή κοινότητα τη στήριξη που χρειάζεται  ώστε να διαμοιραστεί η κατακτημένη γνώση και να παραχθεί νέα.

 

Ιστοσελίδα Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου: https://library.uowm.gr

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Follow by Email